12 Kasım 2014 Çarşamba

Ginkgo biloba Mabet Ağacı fidanı, 20-40 cm, Saksıda - Fidan Satışı, Fide Satışı, internetten Fidan Siparişi, Bodur Aşılı Sertifikalı Meyve Fidanı Süs Bitkileri

Ginkgo biloba Mabet Ağacı fidanı, 20-40 cm, Saksıda - Fidan Satışı, Fide Satışı, internetten Fidan Siparişi, Bodur Aşılı Sertifikalı Meyve Fidanı Süs Bitkileri





  • Dünya üzerinde yaşamakta olan bitkilerin en eskisi ve en yaşlısıdır. 30-40m boylanabilir, 7-8 m gövde çevresine ulaşabilir.
  • Gövde ileri yaşlarda boyuna çatlaklıdır.
  • Önce piramidal ve seyrek dallı olan ağaçlar daha sonra sarkık dallı bir tepe oluşturur.
  • Yaşlı gövde ve dallardan aşağıya doğru hava kökleri uzanır. Toprağa ulaşan uçlar yeniden köklenerek yeni yapraklı sürgünler verir.
  • Uzun saplı geniş ayalı yaprakları fil kulağına benzer.
  • Tohumları çok kötü kokar.
  • Çok değişik iklim ve toprak şartlarına karşı, özellikle zehirli gazlara karşı duyarlıdır.

Mabet ağacı (Ginkgo biloba), günümüzde varlığını sürdüren hiçbir yakın türü veya benzeri bulunmayan, tamamıyla kendine özgü bir ağaçtır. Botanikçilerce,bitkiler(Plantea) alemi içindeki ayrı bir bölümde (Ginkgophyta) değerlendirilir. Bu bölümün içinde tek bir sınıf (Ginkgoopsida), sınıfın içinde tek bir takım (Ginkgoales), takımın içinde tek bir familya (Ginkgoaceae), familyanın içinde de tek bir cins olarak Ginkgo ve bu cinste de tek tür olarak Ginkgo biloba bulunmaktadır. GeçmişteSpermatophyta veya Pinophyta bölümlerine yerleştirilmişse de bugün yukarıda belirtilen tanımların daha uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Bilinen yaşayan fosiltürlerinin en iyi örneklerinden biridir. Ginkgo biloba, açık tokumlular  (gymnospermae) olarak anılan, başka bir deyişle tohumları bir meyve tarafından koruma altında olmayan bir ağaç türüdür (açık tohumluların tersi: kapalı tohumlular  (angiospermae)).
Uzun süre, yabani ginkgo soyunun tükenmiş olduğu düşünülmüşse de, bugün Doğu Çin'deki Zhejiang eyaletindeki Tian Mu Shan milli parkında en az iki küçük alanda yabani ortamda da yetişmekte olduğu anlaşılmıştır. Ancak bu bölgenin bin yılı aşkın süredir insanlarca iskan edilmiş olduğu göz önüne alındığında, buralardaki ginkgoların ne derece yabani, ve ne derece bölge halkınca terbiye edilmiş türler olduğu tartışmaya açıktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder