9 Kasım 2014 Pazar

Lavanta Lavandula intermedia İthal, Saksıda - Fidan Satışı, Fide Satışı, internetten Fidan Siparişi, Bodur Aşılı Sertifikalı Meyve Fidanı Süs Bitkileri

Lavanta Lavandula intermedia İthal, Saksıda - Fidan Satışı, Fide Satışı, internetten Fidan Siparişi, Bodur Aşılı Sertifikalı Meyve Fidanı Süs Bitkileri








  • Saksıda yetiştirilecilecek harika bir aromatik bitki. Çiçeklerini kurutarak çok yönlü kullanabilirsiniz.
  • Akdeniz çevresi ülkelerine ve Hindistana kadar uzanan geniş bir alanda yetişen, lavanta cinsi üyeleri, çalı görünümlü, toplu başak biçiminde mavi, morumsu ya da kırmızı çiçekler açan bitkilerdir.
  • Lavantanın esas kullanım amacı yağı ve çiçeğidir.
  • Aromaterapi, fitoterapi de başlıca kullanılan bu her derde deva bitkinin yağı başta egzema, yanık, sedef, akne gibi cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır.
  • Uyuma problemlerinde, stres,depresyon, kaygı ve keder durumlarında da bir numaralı yardımcıdır.
  • Lavanta aromaterapinin bir numaralı yağıdır.

Lavantaballıbabagiller familyasından 28 kadar türü bulununan bitki cinsidir. Atlas Okyanusuadalarından Akdeniz çevresi ülkelerine ve Hindistana kadar uzanan geniş bir alanda yetişen, lavanta cinsi üyeleri, çalı görünümlü, toplu başak biçiminde mavi, morumsu ya da kırmızı çiçekler açan bitkilerdir. Lavanta dağlarda, 1000-1800 m arasında yüksekliklerde yetişir,kurutularak dolaplara konan çiçekleri giysileri böceklerden korur. Yaklaşık 500 metrede yetişen ince yapraklı lavanta (Lavandula spica) türünden boyacılıkta kullanılan esans elde edilir. Ancak lavantanın esas kullanım amacı yağı ve çiçeğidir.
Aromaterapi, fitoterapi de başlıca kullanılan bu her derde deva bitkinin yağı başta egzema, yanık, sedef, akne gibi cilt rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Uyuma problemlerinde, stres,depresyon, kaygı ve keder durumlarında da bir numaralı yardımcıdır. Lavanta aromaterapinin bir numaralı yağıdır. Aromaterapinin kurucusu Mösyö Gattefosse bu şifalı bitkinin cilt üzerinde iyileştirici gücüne tesadüfen şahit olmasıyla 1900'lerin başında aromaterapi keşfedilmiştir. Laboraturaında çalıian Gattefosse dalgınlık sonucu elini ağır şekilde yakar ve can acısıyla yanık elini ilk bulduğu kaba daldırır. Kabın içinde lavanta yağı bulunmaktadır. Elinin yanık acısının ve sonra yanığın hızla iyileştiğini gören Gattefosse bu keşfiyle yağların şifalı gücünü keşfeder, bu bilim dalına da ' aromaterapi' adını verir.
Nerede Yetişir? Dünyanın başlıca büyük lavanta üreticileri arasında İngiltere ve Fransa bulunmaktadır. Fransa'nın Provence bölgesi dünya lavanta üretiminin % 60 'ını karşılamaktadır. Yağı ve diğer türlerinden faydalanılan en önemli lavanta türleri, Lavandula angustifolia, yüksek yerlerde yetişen ve terapotik özellikleri fazla olan en değerli lavanta'dır. Bunun yanı sıra lavanta kokusuna sahip ancak daha alçak bölgelerde çokça yetişen bir diğer lavanta türü de Lavandin'dir ( Lavanta spicata). Kokusu bakımından Lavandula angustofolia'yla benzerlikler taşısa da kimyasal yapısı ve terapotik özellikleriyle ondan tamamen ayrılır. Dünya üzerinde lavanta çiçeği ve lavanta yağı olarak satılan ürünlerin %50's, L. spicata türünden elde edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder