7 Aralık 2014 Pazar

Armut Fidanı 4 Yaşında Saksılı - Fidan Satışı, Fide Satışı, internetten Fidan Siparişi, Bodur Aşılı Sertifikalı Meyve Fidanı Süs Bitkileri

Armut Fidanı 4 Yaşında Saksılı - Fidan Satışı, Fide Satışı, internetten Fidan Siparişi, Bodur Aşılı Sertifikalı Meyve Fidanı Süs Bitkileri




*Ağaçları yarı dik ve çok hızlı gelişme sağlar. 
*En erkenci armut fidanı çeşidi olup çok verimlidir.Orta irilikte yeşil zemin üzerine kırmızı yanaklıdır. 
*Sulu, tatlı ve hoş kokuludur. 
*Meyve eti sarı, hafif kumludur. 
*Ortalama 50 mm genişlikte, sap hariç 95 mm uzunlukta olup yaklaşık 170 gram ağırlığındadır.
*Hasat Zamanı;haziran ayının 4. haftası başlanıp birden fazla toplama gerektirir. 
*Dökülme yapması sebebiyle hasadına geç kalınmamalıdır.
Tozlayıcısı, Armut Fidanı Williams çeşididir.
*Geniş adaptasyon kabiliyeti nedeniyle armut fidanı ülkemizin farklı ekolojik bölgelerinde yetişme imkanı bulmuştur. 
*Armut fidanı elma fidanına göre soğuklara daha az dayanıklı, sıcaklık isteği daha fazla olan bir türdür. 
*Ağır, havasız, kireç oranı yüksek alkali toprakları sevmez. 
*Derin. organik maddece zengin, geçirgen topraklar tercih edilmelidir. *Armutların 7,2 ºC’nin altında toplam soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre 800- 2100 saat arasında bulunmaktadır. 
*Düşük soğuklama ihtiyacı olan erkenci çeşitler Ege ve Akdeniz bölgelerinin 300- 800 m rakımlı yerlerinde, diğer çeşitler ise geçit ve iç bölgelerde yetiştirilmelidir.

Üretim Miktarı;
Ülkemiz yaklaşık
360.000 tonla dünya armut üretiminde 10.sırada, dikim alanı olarak ise; 4. sırada yer almaktadır. Ülkemizde son yıllarda klon anaçları üzerine 
aşılı fidanlarla kapama sık dikim bahçe tesisleri yaygınlaşmaktadır.Toprak ve İklim İstekleri;

Geniş adaptasyon kabiliyeti nedeniyle 
armut fidanı ülkemizin farklı ekolojik bölgelerinde yetişme imkanı bulmuştur.Armut fidanı elma fidanına göre soğuklara daha az dayanıklı, sıcaklık isteği daha fazla olan bir türdür.
Ağır, havasız, kireç oranı yüksek alkali toprakları sevmez. Derin. organik maddece zengin, geçirgen 
topraklar tercih edilmelidir. Armutların 7,2 ºC’nin altında toplam soğuklama ihtiyacı çeşitlere göre 800- 2100 saat arasında bulunmaktadır. Düşük soğuklama ihtiyacı olan erkenci çeşitler Ege ve Akdeniz bölgelerinin 300- 800 m rakımlı yerlerinde, diğer çeşitler ise geçit ve iç bölgelerde yetiştirilmelidir.

Anaç Kullanımı;

Son yıllarda geliştirilen BA -29, OHF-333, MC, Quince-A, Sydo, Farold 40, Farold 69 ve Pyro- Dwarf gibi bodur ve yarı bodur klon anaçlarının kullanımı ile farklı toprak ve ekolojik yapılara sahip olan arazilerde sık dikim 
armut yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaya başlanılmıştır. Kullanılacak anacın ve yetiştirilecek çeşidin seçiminde arazinin toprak analizi verileri ile o bölgenin iklim verilerinin göz önüne alınması gereklidir. Bodur anaçlar üzerinde 4x1,2m ile 4x1,5m, yarı bodur anaçlarda 5x2,5-5x3m, armut çöğürleri üzerinde 6x6 m, ayva çöğürleri üzerinde 4x3 m aralık ve mesafelerinde bahçe tesisi mümkündür.Bahçe tesisinde erkenci, güzlük ve kışlık çeşitlerin belirli bir oranda bulundurulması, çeşitlerin kış soğuklama ihtiyaçlarının göz önünde tutulması gereklidir. Armut çeşitlerinin kendi ile uyuşmazlığı nedeniyle % 10-15 oranlarında dölleyici çeşide ait fidanların dikilmesi zorunludur.

Terbiye Sistemi;
Armut yetiştiriciliğinde doruk dallı, modifiye lider, kordon terbiye sistemleri kullanılmaktadır. Yarı bodur anaçlar üzerinde sıralar arası 4 - 4,5 m, sıra üzeri ise 1,2-1,5 m mesafeler kullanılarak telli destek sistemi ile kordon terbiye sistemi uygulanması ile elmalarda olduğu gibi sık dikim bahçe tesisleri yapılmaktadır.

Hastalık ve Zararlılar;

Ateş yanıklığı, külleme, memeli pas önemli 
armut fidanı hastalıklarıdır. Ervinia Amylovora adlı bakterinin neden olduğu ateş yanıklığı hastalığı armut yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli etmendir. Bu hastalığın sık görüldüğü bölgelerde dayanıklı, yada kısmen dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi, ayva fidanı anaçları yerine armut fidanı kökenli anaçların seçilmesi gerekir.

ŞİFALARI:

*Sulu ve tatlı bir meyvedir.
*Rengi sarı ile yeşil arasında değişir.
*İçinde A,B1,B2,B3,B6,ve C vitaminleri bulunur.
*Bu meyve yemeklerden önce yenmelidir.
*Armut kandaki üre asidi ve üre tuzlarını dışarı attığından,böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur.

FAYDALARI:

*Nezle'yi geçirir,hazmı kolaylaştırıp çarpıntıyı önler, sinirleri yatıştırarak beyni çalıştırır.
*Kabızlığı önleyerek idrar söktürür,böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder,tansiyonu düşürür,kanı temizler,hamilelerin kusmalarını önler.
*Mafsal kireçlenmesi,nikris ve romatizma tedavisinde faydalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder