8 Aralık 2014 Pazartesi

Elma Fidanı Golden 4 Yaşında Saksılı - Fidan Satışı, Fide Satışı, internetten Fidan Siparişi, Bodur Aşılı Sertifikalı Meyve Fidanı Süs Bitkileri

Elma Fidanı Golden 4 Yaşında Saksılı - Fidan Satışı, Fide Satışı, internetten Fidan Siparişi, Bodur Aşılı Sertifikalı Meyve Fidanı Süs Bitkileri








  • Elma Fidanı GOLDEN DELİCİOUS orta irilikte, geniş ve bir miktar uzun bir forma sahip ve çekici görünümlüdür.


  • Kabuğu sarı renkte, bazen kırmızı renkle de süslenmiş olup, ara sıra paslanma izleri gösterebilir.


  • Kışlık çeşittir.


  • Sapı çok uzundur.


  • Eti sıkı, az mayhoş, çok sulu ve hoş kokuludur.


  • Ortalama 78 mm. genişlikte, sap hariç 72mm. uzunlukta olup yaklaşık 200 gram ağırlığındadır.


  • Orijini
    A.B.D. Batı Virginia, 1914
    Ağaç Özellikleri
    Farklı güçte anaçlarla kombine edilerek sınırlı veya yayılgan bir gelişim içinde yetiştirilebilir. Toprak yapısına göre, M9 ve M26 anaçlarında normal goldenler, MM106 ve MM111 anaçlarında spur goldenler üretilebilir. Meyvekalitesi ve verimliliği çok yüksektir. Eski bir çeşit olmasına rağmen iç ve dış pazarda satışı devam etmektedir. Dünyadaki üretimi oldukça fazladır. Muhtelif ortamlara adapte olabilirliği, yüksek meyve verimi ve meyvelerinin çok iyi saklanabilir nitelikli oluşu nedeniyle, ülkemizde ve Avrupa’daki yetiştiriciler için halen en önemli elma fidanı olarak kabul edilmektedir.
    Meyve Özellikleri
    Orta irilikte, geniş ve bir miktar uzun bir forma sahip ve çekici görünümlüdür. Kabuğu sarı renkte, bazen kırmızı renkle de süslenmiş olup, ara sıra paslanma izleri gösterebilir. Ortalama 78 mm. genişlikte, sap hariç 72mm. uzunlukta olup yaklaşık 200 gram ağırlığındadır.
    Hasat Zamanı
    Eylül ayının ortalarından Ekim ayının başlarına kadar. Eğer doğru olgunlaşma derecesinde ve iki seferde toplanırsa, meyveler uzun süre mükemmel lezzette kalır ve muhafaza sorunları asgariye indirgenir.
    Tozlayıcılar
    Elma Fidanı GOLDEN DELİCİOUS

    ELMA YETİŞTİRİCİLİĞİ

    Elma fidanı , ülkemizde uzun yıllardan beri yetiştiriciliği yapılan, üretim ve alan bakımından öteki ılıman iklim meyvelerinin başında gelen bir meyve türüdür. Türkiye'de elma üretimi yaklaşık 2,5 milyon ton civarında olup, dünyada ilk sıralarda yer almaktadır.

    YETİŞTİRİCİLİK ÖZELLİKLERİ

    İklim İsteği: Elma fidanı ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim bitkisidir. Akdeniz Bölgesinde 800 m.'den yukarı yerlerde yetişir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar. Elma fidanı düşük sıcaklıkların olduğu sert kışlara dayanıklı olmasına rağmen , yüksek yaz sıcağından da hoşlanmaz. Çünkü yüksek sıcaklıkta da bitki gelişimi yavaşlar veya durur. Elma fidanı kış dinlenmesine ihtiyaç duyan meyve türü olup, soğuklama gereksinimi diğer meyvelere göre uzundur. Soğuğa dayanım, ilkbahar aylarına doğru azalır ve tomurcukların kabarma devresinde bitki soğuğa en duyarlı halini alır. Taç yaprak dökümünün hemen sonrasında, meyvelerin çok küçük olduğu dönem, elma fidanın da soğuğa en duyarlı olunan dönemdir. Yeterli soğuklama olmadığında ise çiçeklerin bir kısmı ölür, geriye kalan çiçeklerin açılması hem daha geç, hem de düzensiz olur. Böylece geç açan çiçekler döllenme yetersizliği nedeni ile dökülür, ayrıca yaprak gözleri sürmez ve ağaç çıplak kalır.

    Toprak İsteğiElma yetiştiriciliği için uygun topraklar; yeterli kireç ve humus bulunduran tınlı, tınlı kumlu ve kumlu tınlı geçirgen, nemli topraklardır. Çok kireçli topraklarda demir alımının engellenmesinden dolayı bitkide sarılık görülür. Elma fidanı için toprak derinliği 2 m veya daha fazla olan, hafif asit karakterli (pH=6.0-6.5) topraklar tercih edilir. Bahçekurulacak alanın alt toprak yapısı, kök gelişimine izin vermeli ve köklerin gelişim göstereceği katmanın suyunun da uzaklaştırılmış olması gerekmektedir.

    ELMA BAHÇESİNİN BAKIMI

    Toprak İşlemeToprak işlemeyabancı otların temizliğibitki köklerinin havalandırılması ve sulama arklarının hazırlığını kolaylaştırmak amacıyla yapılmaktadır. Ama bu işlem, özellikle yüzeysel köklü olan elma ağaçlarının kök ve saçak sistemini parçalamaktadır.Bu nedenle de kesinlikle kök sistemini parçalayacak şekilde derin sürüm yapılmama,pullukla derin işleme yapılmamalı, diskharrow ile kök sistemini parçalamayacak derinlikte işleme yeterlidir.

    SulamaBahçelere verilecek su miktarı, yıllık yağış miktarı toplamına, bu yağışın dağılımına, bitkiden gelen su kaybı şiddetine, ağacın büyüklüğüne ve toprağın tipine göre değişir.Elma ağaçları saçak kök sistemine sahip oldukları için, diğer meyvelere oranla fazla su isterler ve yüksek nemden hoşlanırlar.

    Elma ağaçları için en önemli sulama zamanı, yazın yapılan sulamadır.Çünkü kurak geçen zamanlarda yaz sulamasına ne kadar erken başlanırsa o kadar da meyve tutumu artar, ayrıca verim ve kalitenin de artmasına yardımcı olur. Yaz sulamasına yağış durumuna göre mayısta başlanır, bütün yaz boyunca devam edilir.

    Sulamada en önemli konu sulama zamanının iyi tespit edilmesidir. Bunun için en pratik yöntem toprağın elle kontrol edilmesidir. En uygun sulama şekli yağmurlama ve damlama sulama sistemidir. Damlama sulamada köklerin bulunduğu alanın bir kısmı sürekli nemli kalmaktadır.

    Gübreleme: Elma yetiştiriciliğinde en önemli nokta, yüksek verim ve kaliteli ürün alabilmek için diğer yetiştiricilik uygulamaları yanında, gübrelemenin doğru ve dengeli şekilde yapılmasıdır.

    Elma bahçelerine verilecek gübre miktarı toprak işleme usulüne, toprağın karakterine, ağacın büyüme gücüne, yaşına, alınan ürün miktarına göre değişir.En doğrusu verilecekgübre miktarının toprak ve yaprak analizleri ile tespit edilmesidir.

    Elma bahçelerinde fidan dikilmeden önce bir temel gübreleme yapılmalı, dikimden sonra da bahçe her yıl tahlil sonuçlarına göre gübrelenmelidir.

    Azotlu gübreler, meyve kalitesini artırmakta, meyve dökülmesini azaltmakta, verimi artırmakta, periyodisiteyi (var-yok) azaltmaktadır. Dikkat edilecek tek nokta verilen azotlu gübrelerin elmaların olgunlaşmadan önce tükenmiş olmasıdır.

    İlkbaharda döneminde tomurcuklar patlamadan önce ağaç başına 100-250 gr. Amonyum sülfat ya da amonyum nitrat, sonbahar döneminde ise kışa girerken 10 cm derinliğine, ağaç başına 150-350 gr. DAP uygulamaları önerilir.
  • Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder